Hälsa & sjukvård

My blog about healthcare

Medicinsk yoga i Halmstad

- Posted in Hälsa by

Jag har precis upptäckt en ny form av yoga i Halmstad!

Medicinsk Yoga anses vara en form av Yoga som visar tydliga effekter stress, sömnproblem och diverse smärtor. Här fokuserar man extra mycket på just andning, något som följer som en röd tråd genom de olika övningarna. Andningen har en väldigt stor påverkan på hela kroppen och fel teknik kan leda till att kroppen känner stress och har svårare att slappna av. Med rätt andning hjälper man istället kroppen att passera blodet till celler som behövs för att kroppen ska fungera så bra som möjligt.

Enligt forskning har det visat sig att yoga inte har några som helst negativa effekter, utan istället har stora positiva effekter på både välmående, sömn och avslappning. Just medicinsk yoga därtill även har visat sig minska problem med hjärta och blodtryck men också hjälpa människor som blivit utbrända. Dessa effekter kan visa sig så snart som efter endast ett par veckor efter att träningen påbörjats.

I Sverige har efterfrågan på medicinsk yoga ökat kraftigt de senaste åren och idag hittar man denna form av yoga hos privata företag såväl som på sjukhus och vårdcentraler. Antalet certifierade instruktörer ökar för var dag och endast i Sverige hittar man upp till 1200 st som utbildat sig just för denna träningsform. Eftersom jag bor i Halmstad har jag kikat extra på de certifierade instruktörer som finns i närheten och har nu hittat en klinik som jag fastnat för!

Det som skiljer medicinsk yoga från mer traditionell yoga kan denna anpassas för specifika problem hos individen, vilket gör den speciellt attraktiv för människor med olika åkommor. Programmen utformas många gånger individuellt och det inga begränsningar för hos vilka personer som kan dra nytta av dem. Det gäller bara att anpassa yogan till individen.

Jag kommer att fortsätta besöka kliniken i Halmstad och försöker att testa på alla olika program de erbjuder. Än så länge är jag väldigt imponerad av både programmen och instruktörerna, som är utbildade i allt från medicinsk yoga och barnyoga till gravidyoga och medicinsk massage. Jag rekommenderar verkligen alla som bor i närheten att besöka dem!

enter image description here